Frågor & svar om LightsOn Garden plug & play

LightsOn Garden Plug & play är ett belysningssystem anpassat för trädgårdar. Det är ett 12 voltsystem (trygg svagström) som kan installeras utan behörig elektriker. Tack vare den enkla installationen kan du själv kan sätta ihop kablarna och lamporna utan problem. Du behöver en transformator som omvandlar starkström till 12 V. Därefter kopplar du ihop dina lampor med kablar och övergångar så att det passar dina önskemål. Tips är att koppla till en ljussensor efter transformatorn så slipper du tänka på när ljuset ska tändas och släckas. Det bestämmer solen åt dig.


Hur vet jag vilken transformator jag ska välja?

För alla lampor finns ett watt-tal angivet (hur mycket energi lampan förbrukar). Lägg ihop alla lampornas watt-tal så får du fram det totala watt-talet. Välj transformator efter det totala watt-talet. Tänk på att det totala watt-talet inte får överstiga transformations kapacitet (watt-tal). För maximal livslängd rekommenderas att 15% outnyttjad kapacitet lämnas i transformatorn. Planerar du att bygga ut systemet längre fram välj en större transformator redan från början. 


Hur långt kan jag bygga ett system?

Vi rekommenderar en total kabellängd på max 50 meter per transformator. Vill du bygga ett system som är längre än 50 meter är det bättre att dela upp systemet på två eller flera transformatorer, t.ex. en på framsidan och en på baksidan. Vill du läsa mer om hur du installerar systemet finns en gudie här.


Är ljuskällorna utbytbara?

Lamporna Luna, Luna65 och Saturnus har utbytbar ljuskälla. Behöver du byta ut ljuskällan hittar du dem under Tillbehör. Alla andra armaturer har integrerade ljuskällor.


Vad är ett komplett paket?

Kompletta paket innehåller en transformator samt kopplingar till lamporna. Du kan i de flesta fall lägga till fler lampor längre fram. Kontrollera transformatorns kapacitet och räkna ihop alla lampornas watt-tal. Det som blir över är fritt att använda. Låt dock alltid 15% vara fritt från belastning.


Vilken färgtemperatur har ni på era ljuskällor?

Alla lampor i LightsOns sortiment har 3000° Kelvin, vilket är ett varmvitt ljus som ger bra färgåtergivning för växter och objekt utomhus. Läs mer om Kelvin här.


Hur vädertåligt är systemet?

Alla armaturer är minst IP44-klassade. Det betyder att hela systemet tål regn och snö utan problem. Viktigt är att produkterna inte hamnar under vatten. Placera därför transformatorn en bit upp från marken. Detta för att undvika att den hamnar under vatten vid rejält regnväder eller snösmältning.


Behöver jag gräva ner kablarna? 

Kablarna behöver inte grävas ner i marken. Men det blir snyggare om de döljs av bark, jord, singel eller växter. I gräsmattan kan du gräva ner kablarna några centimeter för att slippa problem med gräsklipparen.


Vad händer om jag råkar gräva av en kabel?

Inte så mycket mer än att kabeln går av och den behöver bytas ut.