Tips när du ska planera och ljussätta din trädgård 

Ljussättningen i trädgården är som pricken över i och något du kan njuta av både när du är ute och inne. Med rätt belysning skapa du en mysig stämning när skymningen faller och gör växterna levande och lyfter fram vackra grenar och former. 

Här följer några tips att ha med dig när du ska ljussätta din trädgård.


Välkomnande entré

Börja med framsidan och entrén. Det är detta som du möts av när du kommer hem. Ge dig själv ett härligt mottagande. Tänk också på att belysa gångar som leder till entrén så att dina besökare hittar rätt och får ett trevligt mottagande. 


Blända inte

Att få en lampa i ansiktet är inte så trevligt. Se till att lamporna inte bländar de som går på stigen, sitter på altanen eller passerar på gatan. Var också nog med att kontrollera så att inte lampan lyser rakt in i ditt eller grannens fönster.


Kontraster

Det är kontrasterna mellan ljus och mörker som är intressant. Överbelys inte, låt det finnas delar som är lite mörkare och jobba med olika styrka på ljuset.

Det går även att skapa fina skuggspel på fasader, marken eller staket. Vad finns i din trädgård som behöver livas upp?


Utblick

Fundera på vad du ser inifrån huset där du är mest, t.ex. från vardagsrummet och köket. Satsa på belysa träd och buskar som du ser från dessa rum och platser. Då kan du njuta av din belysning och trädgård under alla årets månader. 


Variera belysningen

En ljussättning som är varierad är mer intressant, tänk därför på att välja lampor med olika ljusstyrka och ljusspridning. Genom att kombinera ljus i olika riktningar skapas en härlig ljusinstallation. Välj en lampa som är riktad nedåt som ger fina skuggspel på marken tillsammans med en lampa med ljus uppåt, eller kombinera markspottar med dekorativ belysning. Tänk allmänbelysning, punktbelysning och mysbelysning. Läs mer om våra lampor i vår produktguide


Gör en belysningsplan

Att göra en enkel belysningsplan är till stor hjälp. Rita upp tomten och ta med de viktigaste måtten. Välj ut vad du vill belysa i din trädgård och markera dessa på belysningsplanen. Välj lämpliga lampor till de olika objekten. Rita in var transformatorn ska placeras och rita ut hur kablar ska dras. Nu kan du enkelt räkna ut hur och vilka kablar, grenkopplingar och lampor du behöver. Lägg ihop lampornas watt-tal och välj transformator. Systemets totala längd är max 50 meter. Läs mer om hur Garden Plug & Play fungerar här.