Vad betyder Watt, Lumen och Kelvin?

Watt, lumen, spridningsvinkel… Vad betyder det? Och hur vet jag vilket jag ska välja? När du ska välja lampor till trädgården är det några saker som är bra att ha koll på. Här förklarar vi några av begreppen.


Watt

Watt-talet (W) för en lampa visar vilken energiåtgång lampan har. Det säger inget om hur ljusstark den är utan endast hur mycket energi den förbrukar. Watt-talet är viktigt att hålla koll på när du ska välja transformator.


Lumen

Lumen (lm) talar om hur ljusstark lampan är eller hur mycket ljus som avges. Lumen har inget med energiförbrukningen att göra. En lampa som lyser svagt har lågt lumen och en lampa med kraftigt ljus har högt lumen. När du ska belysa ett stort träd bör du satsa på en lampa med högt lumen. Är det t.ex. stämningsljus vid uteplatsen satsa på en lampa med lägre lumen.


Färgtemperatur Kelvin

Ljusets färgtemperatur mäts i kelvin (K). Låg färgtemperatur motsvaras av röda färgtoner och hög temperatur av blå toner. Alla lampor från LightsOn har ett varmvitt ljus (3 000°K) som ger ett behaglig och mysigt ljus. 

Titta gärna på vår produktguide.


Vad är spridningsvinkel?

En lampas spridningsvinkel anges som smal, medium eller bred. Vilken du ska välja beror på vad du ska belysa eller vilken effekt du vill att lampan ska ge. Ett träd med en bred krona behöver bred spridningsvinkel för att täcka in hela bredden på kronan. Medans en smal spridningsvinkel passar bra om du vill belysa en trädstam. Smal spridning 15°, medel spridning ca 25°-50°, bred spridning 50°-. Det finns även de lampor som lyser 360° dvs rundstrålande spridning.


IP-klassning

Alla elektriska produkter har en IP-klassning som berättar hur den tål vatten och damm. IP-klassningen består av två siffror, den första står för hur väl produkten tål fasta partiklar, t.ex. damm och grus. Den andra anger hur väl den tål vatten. Ju högre siffra desto bättre står produkten emot damm och vatten. 

För att en elektrisk produkt ska få användas ute krävs som lägst IP44. Ska du ha lampor i poolen behöver dessa ha IP-68-klassning.