Lampguide - välj rätt lampa till din trädgård

Belysning i trädgården gör stor skillnad och bidrar till en mysig stämning. Men att veta vilken lampa man ska välja är inte alltid så enkelt. Eftersom olika lampor ger olika effekter kan du med hjälp av denna produktguide välja rätt. Tänk på att det finns många sätt att belysa en trädgård. Vill du ha lite tips på vad du ska tänka på kan du läsa mer här.

Belysning som lyser upp stora träd

När du vill belysa stora höga träd krävs en lampa som når hela vägen från marken upp till toppen. Man kan med fördel använda två eller fler lampor för att få belysning från flera håll och täcka in hela trädkronan med ljus. 

Sirius är en lampa som är ljusstark

Castor är en markspot som sänks ner i marken

Medusa är liten lampa med starkt ljus.

Medelstora träd och höga buskar

Har trädet en bred krona välj en lampa med bred ljusspridning på ljuset, t.ex. Medusa. Är däremot trädet smalt och har en krona som är smal fungerar t.ex. Luna eller Luminus. Behöver du gräva ner armaturen i marken är Capella ett bra val


Små träd, buskar och prydnadsgräs

Här gäller det ofta att få en bra spridning på ljuset så hela växten täcks av ljus. När det gäller prydnadsgräs behövs oftast en något mer ljusstark lampa om gräset är kompakt. Ett tips är att skapa intressanta skuggspel genom att placerar lampan en bit ifrån och riktar den mot t.ex. ett prydnadsgräs. Då landar skuggorna på väggen och blir ett fint skuggspel.

Välj t.ex. Medusa eller två stycken Luna. Till mindre buskar passar Luna och Optica bra.

Luna

Luna är en bra allround lampa.

Luminus

Luminus ger en smal ljusspridning

Optica

Optica sitter på ett litet spett som gör att ljuset kommer upp lite.

Placera i gräsmattan

När du vill underlätta gräsklippningen (eller låter en robotgräsklippare göra jobbet), eller du vill undvika snubbelrisk och helt enkelt inte vill se lampan är nedsänkta lampor ett bra alternativ. 

Castor och Capella är två lampor som går att gräva ner i gräsmattan eller rabatten. Lampan är i marknivå och kablarna grävs ner så det är ingen risk att kablar klipps av. 


När ljuset behöver komma upp

När man ljussätter en trädgård är det fint om inte allt ljus kommer nedifrån. Då är det bra med lampor som har ett spett och höjs upp från marken. Optica och Luna65 är två exempel. 

Capella

Capella är en nedsänkt lampa som går att placera i gräsmattan eller gruset.

Luna 65

Med Luna 65 går det att rikta ljuset mot marken. 

Ellips

Ellips ger höjd i rabatten.

Längst gången

Att belysa gången till entrén, uppfarten eller en stig i trädgården skapar en härlig stämning och väcker nyfikenhet vart gången leder. Beroende på hur mycket du vill att lamporna ska lysa upp finns det olika alternativ

Saturnus är en klassisk pollare som ger bra med ljus. Apollo, Ellips och Pollux ger alla ett behagligt ledljus.


Trappor & altaner

Att ge altantrappan belysning ger en fin effekt. Dels är det skönt att se var man sätter fötterna när det är mörkt och dels blir det en fin detalj i trädgården. Även altanens kant är bra att belysa för att markera nivåskillnaden och rama in uteplatsen. 

Aries, Zenit, Zenit duo är bra alternativ.

Pollux

Pollux passar bra i rabatten eller längst gången.

Apollo

Apollo med eller utan skärm ger ett behagligt ljus.

Zenit duo

Zenit duo ger ljus åt två håll.

Staket, plank & väggar

En fasad, mörk häck eller mur kan kännas som en mörk ”vägg” i trädgården och är inte så intressant. Liva upp den med lampor på marken som lyser uppåt eller lampor som placeras på väggen. 

Vi har sammanställt en markspotsguide som visar vilka av våra markspottar som passar till vilka typer av träd.