Funktionell belysning och stämningsbelysning i trädgården

När du ljussätter din trädgård är det bra att tänka på vilken funktion du vill att belysningen ska ha. Vanligen skiljer man på funktionellt ljus och stämningsljus som också kallas effektljus. Här reder vi ut vad som är vad och hur du ska tänka. 


Funktionell belysning

Den funktionella belysningen i trädgården är det som gör att du känner dig trygg när mörkret faller. Du kan orientera dig i omgivningen, ser var trädgårdsgången eller garageuppfarten är. Tack vare det funktionella ljuset ser du trappstegen eller nivåskillnaderna och minimerar snubbelrisk. 

Exempel på funktionell belysning är pollare längst trädgårdsgången eller garageuppfarten, lamporna i trappan till altanen eller decklight som markerar var altanen slutar. 

Pollare längst gång

Att belysa gången till entrén ger ett varmt välkomnande.

Aries

Sätt lampor i trappan till altanen så du minimerar snubbelrisken.

Luna på vägg

Placera en lampa vid dörren så ser du enklare var nyckelhålet är.

Effektbelysning & stämningsbelysning

Effektbelysning och stämningsbelysning är precis som det låter. Det är belysningen som du använder för att framhäva olika växter och objekt i trädgården. Det kan vara belysningen som lyser upp det fina trädet, prydnadsgräset eller runt altanen. Beroende på vilken lampa du väljer och hur du placerar den får du olika effekter. Här är det bara att testa och leka.

Exempel på stämningsbelysning är markspots under träd och buskar, punktbelysning av fina objekt på marken eller dekorativ belysning som ger en härlig stämning kring sittplatsen.

Markspottar

Höga prydnadsgräs är tacksamma att belysa. Lika fina året om.

Stone

Dekorativ belysning bland växter ger en härlig stämning. 

Luna 65 ger skuggor på marken
Ett skuggspel på marken ger en härlig stämning

Fördelar med belysning i trädgården

Med rätt planerad belysning skapar du en trädgård som är vacker och intressant att se på oavsett årstid och trädgården blir som en förlängning av vardagsrummet. Du slipper titta ut i ett mörker och får istället en intressant och varierande omgivning att njuta av. Du får ett välkomnande mottagande när du kommer hem och dessutom gör du din trädgård ogästvänlig för objudna gäster och kan minska risken för inbrott.

Läs mer hur du kan skapa en stämningsfull och trygg trädgård med rätt belysning.